niedziela, 26 lipca 2015



Czas  na  przetwory...



          Moja  rodzina  bardzo  lubi  cukinię.  Nadszedł  wreszcie  sezon  na  to  smaczne  warzywo,
                   więc  robię  przetwory.  Oto  sprawdzony  sposó  na  sałatkę  obiadową.
                         


Składniki:

2  kg  młodej  cukini
0,5  kg  marchwi
0,5  cebuli

Zalewa:

1  szklanka  octu
1  szklanka  cukru
sól,  ziele  angielskie,  liść  laurowy,  pieprz  ziarnisty


Cukinię  umyć,  pokroić  w  plastry,  posolić  (2  łyżki).  Marchew  zetrzeć  na  grubych  oczkach  lub  również   pokroić  w  plastry (ja  robię  to  obieraczką  do  ziemniaków),  posolić ( łyżeczka  soli). Cebulę  pokroić  w  piórka,  posolić (łyżeczka soli).  Warzywa  odstawić  na  dwie  godziny.






Po  dwóch  godzinach  zagotować  5  szklanek  wody,  1  szklankę  cukru,  1  szklankę  octu,    przyprawy  (oprócz  soli).  Wycisąć  marchew  i  wrzucić  do  gotującej  się  zalewy.  Gotować  10  minut.  Następnie  wycisnąć  cukinię  i  cebulę  wrzucić  do  marchwi  i  gotować  jeszcze  10  minut.  Gorącą  sałatkę  przełożyć  do  umytych  słoików.  Z  tej  porcji  wychodzi  około  6  słoików  0,5 l.

                                                                              Smacznego!





                                                                                   

                                  


1 komentarz: